NdW 46|18: Douglas Laing, Hunter Laing, Port Charlotte und 1776

Die Whisky Neuerscheinungen Woche 46|18: Douglas Laing und Hunter Laing bringen beide gleich mehrere Abfüllungen auf den Markt. Bei Laddie gibt es den Port Charlotte MRC:01 nun auch in Deutschland. Und bei James E. Pepper mit ihrem 1776 gibt es ein Rebranding der drei Abfüllungen. Da dürfte für jeden etwas dabei sein und die nächsten Whiskymessen laden zum Probieren ein.

  • Douglas Laing, Premier Barrel, alle mit 46% im Keramikdekanter (0.7 Liter), ncf, nca:
    • Craigellachie, 10yo, 320 Flaschen, RRP 65.- GBP
    • Glen Garioch, 8yo, 313 Flaschen, RRP 60.- GBP
    • Dailuaine, 10yo, 100% sherry matured, 361 Flaschen, RRP 62.- GBP
    • Bunnahabhain, 10yo, 374 Flaschen, RRP 70.- GBP
  • Port Charlotte, MRC:01, 2010, aus 100% schottischer Gerste, Bordeaux-Fässer, 59.2%, ca. 93.- EUR
  • Hunter Laing, alle OMC, ncf, nca, SC,
    • Mortlach, 2007, Exkl. HaWe, 57.1%, 649 Flaschen, ca. 78.- EUR
    • Fettercairn, 2004, 13yo, 50%, ca. 70.- EUR
    • Jura, 2006, 12yo, 50%, ca. 67.- EUR
    • Macduff, 1997, 21yo, 50%, ca. 108.- EUR
    • Tormore, 1988, 29yo, 50%, ca. 159.- EUR
  • James E. Pepper/1776, American Whiskey, alle ncf:
    • Straight Bourbon, Maische mehr als 38% Roggen, 46%, UVP 34.95 EUR
    • Straight Rye, Maische mehr als 90% Roggen, UVP 34.95 EUR
    • Straight Rye, Barrel Proof, 57.3%, UVP 43.99 EUR

RRP = Road Retail Price / wie unsere UVP, OMC = Old Malt Cask Serie,

Whisky Neuerscheinungen Woche 46|18 & Tasting Notes

Premier Barrel

Die besondere Abfüllung wird wieder neu aufgelegt und legt mit vier neuen Abfüllungen los. Ein paar Details aus der Pressemitteilung: „The new Premier Barrel branding sees the original premium ceramic decanter don a new hand-drawn label on parchment paper featuring eccentric yet romantic rhyming tasting notes. In addition, regional colour differentiation is a key theme of the pack, as the Scottish region in which the Whiskies are distilled has a significant impact on the character of the spirit, and so, the label colourways should be telling as to what to expect from the particular bottling. With rich, bold colours and a wooden gift box reminiscent of an ancient book, the updated packaging aims to modernise Premier Barrel whilst honouring its traditional and artisanal charm.

Mehr Informationen zu Douglas Laing und den verschiedenen Abfüllungs-Serien findet Ihr hier: UA im Profil: Douglas Laing.

MRC:01

Nun ist er endlich verfügbar – sowohl im Online-Shop bei Laddie, wie auch bei den ersten deutschen Händlern (Laddie-Crew). Angekündigt habe ich ihn mit den anderen drei neuen hier: Port Charlotte: Produkt-Relaunch mit vier Produkten in 2018.

Hier der Auszug aus der Pressemitteilung: ‚Ein limitiertes Projekt für den Fachhandel Namens Port Charlotte MRC:01. Vintage 2010 und aus 100% schottischer Gerste gebrannt, reift diese Spezialität in handverlesenen Bordeaux-Fässern und wird mit 59,2% vol. abgefüllt. Adam beschreibt den MRC:01 als „eine geniale Kombination von fruchtgeladenem französischem Barrique, kräftigem Torfrauch und dem Einfluss der Reifung auf der wilden Insel Islay.“

Offizielle Tasting Notes

  • Nose – Initially you are met with a summer fruit and peat smoke extravaganza! Raspberry and cherry, with Turkish delight and smoky driftwood embers burst from the glass jostling for attention. There is a distinctly summer feel to this dram, no brooding peat monster it has a light, bright and fruity air. As the whisky opens you find the Islay sea breeze, ozone and salty. The oak, both American and French give real depth to the dram, classic vanilla, toasted bread, chocolate, roasted coffee beans, liquorice walnut and almond. Each time you go back to the glass there seems to be a bubble of red berry and ripe plum bursting under your nose.
  • Palate – Certainly warming at 59.2%, lively and sweet with icing sugar and marshmallow, bound in smoke. There is a rush to capture all that is taking place. Sweet red fruit and peat smoke melt away slightly as the power of the oak comes through with tobacco leaf and toasted oak. Maple syrup, pecan and coffee are complimented by hints of orange and cooked peach. There is a complexity here that didn’t seem possible on the first sip. As you go back to the glass that initial rush of flavour has become a more complete experience. Nowthere is salt spray, dry smoke and the oak is more prominent, raspberry and plum combine with vanilla and butterscotch.
  • Finish – On the finish the peat smoke is a little more medicinal than normal, think bandages and creosote. A dryness from the oak tells of the toasting of the French and the char of the American and the final combination in premium French oak together. The influence of the extra maturation in sumptuous first growth casks has added a layer of fruit that weaves its way through the smoke and into the heart of the whisky. The spirit is viscous and textured allowing a long finish where creamy vanilla, spicy clove and ripe peach melt away from the powerful peat smoke allowing it to finish alone, leaving the Port Charlotte DNA firmly in place.
  • Character – Lively, sunny, rosy, a wonderful experience and superb combination of fruit laden French oak, strong peat smoke and Islay maturation.

Hunter Laing – Mortlach

  • Oloroso Sherry Butt Finish
  • Exklusiv für die Hanseatische Weinhandelsgesellschaft Bremen

Offizielle Tasting Notes

  • Nose: Apples, green moos and lemon
  • Palate: Salted caramel, marzipan and mint
  • Finish: Long, with sweetness and spice

Mehr Informationen zu Hunter Laing und den verschiedenen Abfüllungs-Serien findet Ihr hier: UA im Profil: Hunter Laing.

1776

Aus der Pressemitteilung: „Die Traditionsmarke positioniert sich mit ihrem Relaunch neu auf dem deutschen Markt und bleibt trotzdem den Produktionsmethoden treu, die James E. Pepper 1887 in einem Schreiben festhielt. So bleibt der vollmundige Geschmack der Produkte garantiert, auch wenn sich das Design der Flaschen ändert. Auch der Wiederaufbau und die Neueröffnung der alten Destillerie in Lexington, Kentucky (USA) ist Teil des Relaunches.