NdW 32|16: Wemyss, Penderyn, Springbank
In der aktuellen Woche sind wieder ein paar neue Whiskys angekündigt worden. Zwei Wemyss Abfüllungen, die exklusiv bei Kingsbarns erhältlich sind, ein neuer der walisischen Penderyn Distillery und ein neuer Cask Strength von Springbank.
- Wemyss, „East Neuk Dunes“, Bunnahabhain, 1990, 25yo, 46%, 267 Flaschen, 139.95 GBP
- Wemyss, „Lime Tea Infusion“, Glenrothes, 1997, 19yo, 46%, 337 Flaschen, 84.95 GBP
- Penderyn, „Celt“, 41%, ca. 45.- EUR
- Springbank, 12yo, Cask Strength, 56.3%, 47.- GBP
Die beiden Wemyss Abfüllungen sind nur in der Kingsbarns Distillery und deren Online-Shop erhältlich.
Tasting Notes & weitere Infos
Wemyss – „East Neuk Dunes“
A name inspired by the local shoreline. The aptly named „East Neuk Dunes“ reflects the whisky’s soft salty aroma, with only gentle smoke coming from this 25 year old single cask
Wemyss – „Lime Tea Infusion“
„Lime Tea Infusion“ is a lively addition to the drams on our „Dream to Dram“ distillery tour.
Penderyn Celt
- Nase: Gereift in Madeira Fässern zeichnet sich der Penderyn Celt (41 % vol.) durch milde Aromen von Torfrauch und Impressionen von frühen Morgenstunden an einer felsigen Küste mit warmem Toast und Orangenmarmelade aus.
- Aroma: Am Gaumen ist er zunächst süß, bevor sich dann rauchige und leicht medizinische Aromen hinzugesellen.
- Abgang: Im Nachklang zeigt er eine leichte Bitterkeit, die schließlich einer langanhaltenden Frische weicht. Ein frischer und klarer Single Malt Welsh Whisky, der vom ersten Moment an Vergnügen bereitet.
Springbank 12yo
We are delighted to announce the release of our new Springbank 12yo Cask Strength. This has been matured in 70% Sherry Casks and 30% Bourbon Casks and bottled at 56.3% abv.
- Nose: A wonderful concoction of nuts, toffee and marzipan among softer notes of coconut, creme brûlée and honeycomb.
- Palate: A beautiful balanced dram with further notes of honeycomb along with toffee cream, chocolate, dried fruits and raisins.
- Finish: Long, big and gentle with traditional dunnage warehouse notes accompanied by sweet salted caramel and maple syrup.
It is available in the UK from today (Friday 12th August) and is available throughout over 20 countries. Releases in other countries/markets will vary throughout the weeks ahead. Please contact your local retailers and stockists for more information, details of whom can be found by visiting http://www.springbankwhisky.com/distributors/.