NdW 08|18: Clonakilty, Maximum Peat, El Maximo, Tomatin, Ledaig, Fusion, Glenrothes, GlenDronach
Da hat sich Einiges angesammelt. Ein Irischer Blend: Clonakilty. Aus der Spirit & Cask Serie gibt es eine neue Version von Maximum Peat und El Maximo (Sherry). Tomatin bringt die fehlenden beiden aus der Five Virtues Serie: Metal und Water. Die Whiskybotschaft stellt die dritte private Edition vor: einen 10-jährigen Ledaig mit Bordeaux Cask Finish. Fusion stellt einen weiteren ungewöhnlichen Blend vor: The Winter Queen. Hier wurden schottische und niederländischer Whisky geblendet. Glenrothes hat zum Chinesischen Neujahr eine Sonderverpackung für Sammler vorgestellt. GlenDronach stellt das Batch 16 in seiner Single Cask Serie vor.
- Clonakilty, Virigin Oak Cask, Blended, Irish Whiskey, 43.6%, UVP 44,90 EUR
- Maximum Peat, No.18, 60.4%, Islay Single Malt, 362 Flaschen, ca. 60.- EUR
- El Maximo, No.10, 65.5%, Highland Single Malt, First Fill Sherry, 336 Flaschen, ca. 63.- EUR
- Tomatin, The Metal Edition, 46%, 6.000 Flaschen, ca. 50.- GBP
- Tomatin, The Water Edition, 46%, 6.000 Flaschen, ca. 50.- GBP
- Ledaig, 10yo, Whiskybotschaft Private Edition No.3, SV, 59.7%, 311 Flaschen, ncf, nca, CS, SC, 95,90 EUR
- The Winter Queen, Fusion Whisky, Blended Whisky (Scotch & Niederländisch), 52.7%, 866 Flaschen, ca. 125.- GBP
- Glenrothes, Chinese New Year Gift Pack, 40%, ca. 48.- GBP
- GlenDronach, Release Batch 16, 15 Single Casks von 1989 bis 2006, ncf, nca, SC, CS
- 1989 CASK #5476, 28 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 49.9%, 546 Flaschen
- 1990 CASK #1014, 27 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 50.9%, 641 Flaschen
- 1990 CASK #7003, 27 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 55.3%, 617 Flaschen
- 1990 CASK #7902, 27 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 52.1%, 632 Flaschen
- 1992 CASK #103, 25 Years Old, Sherry Butt, 56.7%, 513 Flaschen
- 1992 CASK #127, 25 Years Old, Sherry Butt, 50.9%, 636 Flaschen
- 1992 CASK #334, 25 Years Old, Sherry Butt, 58.5%, 592 Flaschen
- 1993 CASK #55, 24 Years Old, Sherry Butt, 56.7%, 567 Flaschen
- 1993 CASK #445, 24 Years Old, Sherry Butt, 52.4%, 649 Flaschen
- 1995 CASK #3311, 22 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 50.3%, 518 Flaschen
- 1995 CASK #4038, 22 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 55.1%, 681 Flaschen
- 2002 CASK #4648, 15 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 54.7%, 678 Flaschen
- 2004 CASK #3342, 13 Years Old, Port Pipe, 55.4%, 643 Flaschen
- 2005 CASK #1451, 12 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 56.1%, 698 Flaschen
- 2006 CASK #1979, 11 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 57.2%, 679 Flaschen
ncf = no chill-filtration (keine Kältefiltration), nca = no color added (ohne Zusatz von Zuckerkulör), CS = Cask Strength (Fassstärke), SC = Single Cask (Einzelfass)
Weitere Informationen und Tasting Notes
Clonakilty
Aus der Pressemitteilung: „Obwohl die Clonakilty Distillery noch nicht in Betrieb ist, brachte Brennereieigner Michael Scully eine Abfüllung auf den Markt. Ein sehr ausgewogener Blend von 8- bis 10-jährigen Grain und Single Malt Whiskeys anderer irischer Brennereien. Nachdem die Whiskeys vermählt wurden, durften sie ihre Flitterwochen in Virgin Oak Casks verbringen. Durch das Finish hat der Whiskey nochmals eine besondere Komplexität erhalten. Der Whiskey wird in kleinen Chargen hergestellt.
Das Gebäude der Destillerie steht bereits, auch die Brennblasen sind schon bestellt und im ersten Halbjahr 2018 soll die Destillerie in Betrieb genommen werden. Die Familie Scully betreibt seit der 8. Generation Gerstenfelder am Fuße des Galley Head Leuchtturms. Durch das mediterrane Klima an der Atlantikküste verleiht dem Korn ein besonderes Aroma. Diese Gerste wird für die Herstellung des Whiskeys verwendet werden. Clonakilty Distillery wird sich auf die Herstellung von Single Malt und Single Pot Still Whiskey konzentrieren. Bereits jetzt schon haben sie ein Lagerhaus direkt an der Küste, in dem bereits einige tolle Whiskeyfässer liegen und darauf warten abgefüllt zu werden. Auch der zukünftige Whiskey aus der eigenen Destillerie wird in diesen Warenhäusern lagern. Die Lage direkt an der Küste verleiht dem Whiskey einen einzigartigen Geschmack.“
Tasting Notes von Julia Nourney
- Farbe: leicht golden
- Nase: sanfte Würznoten, Vanille, Getreidefelder an einem warmen Sommertag, reife Früchte wie Äpfel, Birne und Ananas, Zesten von Orangen
- Gaumen: wieder Gewürze, aber dismal mit mehr schwarzem Pfeffer und Ingwer, immer noch getreidig und reife Früchte. Später kommen Röstaromen von Haselnuss und Mandeln und etwas weiches Leder entwickelt sich. Insgesamt sehr klar und weich. Da der Whiskey nur eine kurze Zeit im American Oak Fass lagerte, bleiben die Holzaromen im Hintergrund und haben nur eine unterstützende Rolle
- Nachklang: der Whiskey bleibt elegant und nicht zu intensiv, aber die Würznoten bleiben und kommen immer wieder in Wellen
- Bemerkung: ein leicht zu trinkender Whisky, der zu jeder Gelegenheit passt und klare irische Whiskeynoten zeigt.
Maximum Peat
Original Tasting Notes:
- Nase: Lederjacke an Holzkohlefeuer, eher feiner Rauch als dreckig-speckiger, Glut, Kaminfeuer
- Geschmack: Feingliedriger, angenehmer Rauch, ungewöhnliche Samtigkeit, mehr Holzkohle
- Nachklang: Wärmend und mundfüllend, geschmeidig und samtweich
El Maximo
Original Tasting Notes:
- Nase: Holznoten, eingelegte Rosinen, Weihnachtsstollen, kandierte Früchte, vor allem Orange und Orangenschale, wunderbar würzig mit feiner Süße
- Geschmack: Explosion im Mund mit rosa Pfeffer, Weihnachtsgewürzen und gebrannten Mandeln, hintenraus Orangenschale
- Nachklang: Orangenschale mit der Süße von Akatzienhonig
Tomatin – Five Virtues
Nun sind die letzten beiden aus der Serie erschienen: Metal & Water. Alle fünf sind ohne Altersangabe, aber wer möchte, kann die Zusammensetzung der Abfüllungen anfragen. Mehr dazu hier: Tomatin – Five Virtues
- Wood has been aged in French, American and Hungarian oak casks.
- Fire is matured in heavily charred oak, simulating fresh vanilla flavours.
- Earth exhibits rich and intense peaty flavours as a consequence of maturing in peat-dried malted barley casks.
- Metal is expressed by the distillery’s 12 copper stills.
- Water is distinguished by the naturally pure soft water from the Alt-na-Frith burn
Mehr dazu aus der Pressemitteilung: „The Metal edition has a distinct character expressed by the distillery’s 12 beautiful copper stills. Every drop of Tomatin whisky flows through the uniquely shaped and sized stills, giving the whisky its own distinctive characteristics. Metal is matched with classic first fill Bourbon barrels, demonstrating the definitive Tomatin style.
Completing the series is Water, inspired by the water from the Alt-na- Frith burn; Tomatin’s private water source. The soft and pure water is drawn year round but this particular edition employs a winter-distilled spirit and Sherry butts to enrich the final flavour.“
Original Tasting Notes METAL
- Nose – Soft, creamy vanilla with sweet chocolate and Macadamia nuts.
- Taste – Citrus notes come to the fore with sweet spices.
- Finish – Typically Tomatin; soft, sweet and light.
Original Tasting Notes WATER
- Nose – Mature fruity flavours with chocolate honeycomb.
- Taste – Rich toffee and marzipan with blood orange marmalade.
- Finish – Warming with a long and oily finish.
Whiskybotschaft – Ledaig
Die Abfüllung für die Whiskybotschaft stammt von Signatory und wurde nach einem Bordeaux Cask Finish in Fassstärke abgefüllt. Noch gibt es einen Sonderpreis.
Aus der Ankündigung: „Der Ledaig aus der Tobermory Distillery lagerte ca. 10 Jahre in einem Bourbon Cask und erhielt danach ein 8 monatiges Finishing in einem französischen Bordeaux Weinfass. Diese Kombination der Reifung hat ihm neben einer wunderbaren Farbe ein sehr komplexes, ungewöhnliches Aromenprofil verliehen. Er wurde natürlich absolut unverändert abgefüllt, d.h. nicht kühlfiltriert, keine Zugabe von Farbstoffen und in Fassstärke mit 59,7% Alkohol.“
Offizielle Tasting Notes
- Farbe: Goldener Bernstein
- Nosing: angenehmer Rauch, rote Beeren, pfeffrig, orientalische Gewürze, Zedernolz, Tabac
- Tasting: schwarze Kirschen, Waldhonig, Vanille, dunkle Schokolade,angenehme Süße, weinige Aromen, Ingwernoten
- Abgang: mittellang, angenehm rauchig
The Winter Queen
- 9 Jahre alter Malt Whisky
- Blend aus: Longmorn, Glenrothes und Zuidam
- Hersteller: Adelphi und Fusion Whisky
- Weitere Produkte: The Glover (japanischer Whisky) und The E&K (indischer Whisky)
Aus der Pressemitteilung: „The whisky both celebrates and tells the story of Elizabeth Stuart, a remarkable, but largely unheard of, Scottish princess who was daughter of King James VI and I and Queen Anne of Denmark. Born in Fife, she was Queen of Bohemia for one year, but lived in exile in The Hague. Described as “more politically cunning than her grandmother, Mary, Queen of Scots, and more belligerent than her godmother, Elizabeth I,” she was feisty, witty, shrewd and charming. She was also grandmother to Charles I and is the “missing link” between the Stuart and Hanoverian thrones. And she was caught up in the Gunpowder Plot.“
Original Tasting Notes
Nose drying; polished floor boards; chocolate and desiccated coconut; Scotch pancakes topped with bacon and coated in maple syrup; manilla envelopes; crème caramel; maraschino cherry; rhubarb crumble, dark toffee and molasses; soft and creamy mouthfeel; Sunday lunch, with quince jelly and jus.
Glenrothes
Aus der Produktvorstellung: „The Year of the Dog begins today. And what better way to make a toast to the health and wealth of your family and friends than with a dram of The Glenrothes Sherry Cask Reserve? Our #ChineseNewYear gift pack in lucky red is the perfect accompaniment to the biggest Chinese festival of the year. There are many factors we consider in determining an expression worthy of bottling and sharing with you. Of course, we’ve always been proud of the fact that we have our sherry casks made to specification in Jerez, southern Spain even though it costs around five times as much as American ex-bourbon equivalents. Now, we can offer you the chance to sample, without distraction, the unique dried fruit and resinous character that underpins the sherry top notes for which these casks are famed.“
Original Tasting Notes
- Appearance: Burnished gold
- Bouquet: Orange peel, fruit cake, vanilla, ginger bread, black cherries and pear drops
- Palate: Spicy, ginger, oaky notes, crème brulee
- Finish: Lingering spiciness with orange peel notes
GlenDronach
Original Tasting Notes
1989 CASK #5476, 28 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 49.9%, 546 Flaschen
- Appearance: Deep amber mahogany.
- Nose: Robust and earthy with chocolate dates, sweet mincepies and earthy vines, mocha walnut and a hint of coal smoke.
- Palate: Succulent sultanas open to fruitcake soaked in sherry, leaving lingering mulled wine, plum skin and gently smoked walnut.
1990 CASK #1014, 27 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 50.9%, 641 Flaschen
- Appearance: Dark demerara sugar brown.
- Nose: Intriguing complexity of Sherry and French brandy-soaked plum, raisin and dates, tempered by dunnage earth and leather saddles.
- Palate: At first, elegant soft plums disguise a crescendo of spiced mulled wine progressing to a finale of dried fruit, dark chocolate and walnut.
1990 CASK #7003, 27 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 55.3%, 617 Flaschen
- Appearance: Tawny brown.
- Nose: Richly balanced with cranberry and orange peel fruitcake, on a base of demerara sugar, cocoa butter and tobacco.
- Palate: Sultana and apricot brandy, becoming cherry stone and cocoa leaf with a lingering velvet espresso-mocha finish.
1990 CASK #7902, 27 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 52.1%, 632 Flaschen
- Appearance: Antique copper.
- Nose: An old chestnut cabinet opens to the scent of sandalwood and beeswax. On following the scent deeper, discover date oil and spiced bramble pie on an earthy forest floor.
- Palate: Orange-laced mocha, spiced mincepies and dark bramble jam carried on a bed of leather-velvet, leaving date oil and prunes into the rich and unctuous long-lasting finish.
1992 CASK #103, 25 Years Old, Sherry Butt, 56.7%, 513 Flaschen
- Appearance: Polished mahogany.
- Nose: Dark chocolate, cherry liqueur and sultana give way to polished oak and waxed oilskin with traces of birch tar.
- Palate: Orange crepe suzette with dark chocolate, maraschino cherry and bramble cream, progressing to a lingering blackberry finish.
1992 CASK #127, 25 Years Old, Sherry Butt, 50.9%, 636 Flaschen
- Appearance: Golden walnut brown.
- Nose: Fruit and nut chocolate with stewed fruit and oiled oak dipped in crème brulee.
- Palate: Unctuous walnut oil and chewy sultanas become nut loaf. A wave of sherry and tangy baked orange leaves hazelnut chocolate into the finish.
1992 CASK #334, 25 Years Old, Sherry Butt, 58.5%, 592 Flaschen
- Appearance: Rich mahogany gold.
- Nose: Stone fruit, fine leather and morello cherry cake with a trace of cigar box with piquante Valencia orange oil and rolling tobacco.
- Palate: Sip sherry-laced fruit wine gums, and smooth rolling tobacco leaf with traces of coal dust. Savour lingering sherry and warm leather, and a fine cigar.
1993 CASK #55, 24 Years Old, Sherry Butt, 56.7%, 567 Flaschen
- Appearance: Treacle.
- Nose: Mellow chocolate-coated Brazil nut, dates and dried apple, with ripe plum and rhubarb, dark chocolate caramel and ginger.
- Palate: The refined taste of old sherry casks with dates, treacle and prune syrup leaving traces of dark chocolate ginger in the finish.
1993 CASK #445, 24 Years Old, Sherry Butt, 52.4%, 649 Flaschen
- Appearance: Brown-tinged mahogany.
- Nose: An oak-panelled room with baked gingerbread, old brandy and mulled red wine with chestnuts and game roasted on an open fire.
- Palate: Sip sherry oils and dates with angelica root and traces of coal dust from an open fire. Savour red wine, chestnut and pheasant game with lingering traces of liquorice and menthol.
1995 CASK #3311, 22 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 50.3%, 518 Flaschen
- Appearance: Demerara brown with rose-gold highlights.
- Nose: Highland treacle toffee and fruitcake drizzled with acacia honey leading to orange-laced tobacco, dark currants and sandalwood.
- Palate: Sip blackcurrant and menthol wine gums with sticky treacle toffee pudding. Savour dark manuka honey and liquorice whirls into the finish.
1995 CASK #4038, 22 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 55.1%, 681 Flaschen
- Appearance: Russet brown.
- Nose: Spiced orange and Victoria plum on baked gingerbread with demerara biscuits and mocha coffee.
- Palate: Plum and red grape skins become cranberry and orange jus lengthening into a tobacco leaf and Brazil nut finish.
2002 CASK #4648, 15 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 54.7%, 678 Flaschen
- Appearance: Antique bronze.
- Nose: Cranberry, orange and roast chestnut with linseed and traces of shallot. Becomes sweeter with time, revealing warm oak and toasted vanilla pod.
- Palate: Elegant dark fruit and nut chocolate with orange cream cake and lingering Highland treacle toffee.
2004 CASK #3342, 13 Years Old, Port Pipe, 55.4%, 643 Flaschen
- Appearance: Antique copper with an intense ruby hue.
- Nose: The nesse of dark chocolate, sweet maraschino cherries and orange-laced sandalwood on a base of toasted angelica.
- Palate: Sip ripe bramble, Seville orange and baked cherry cake carried by the nest dark chocolate. Savour lingering hints of roast chestnut, chocolate orange and sweet cherry liqueur, lifted by cleansing mint chocolate.
2005 CASK #1451, 12 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 56.1%, 698 Flaschen
- Appearance: Tawny rose gold.
- Nose: Enticing notes of baked nectarine and dried fig emerge with smooth chocolate hazelnut and maple syrup. Cedarwood and oven-baked gingerbread simmer in the background with winter spices.
- Palate: Baked nectarine and plum meld with ginger and toasted walnut in an oven-baked dessert, leaving cedarwood and orange liqueur lingering into the finish.
2006 CASK #1979, 11 Years Old, Pedro Ximenez Sherry Puncheon, 57.2%, 679 Flaschen
- Appearance: Tawny amber.
- Nose: Sticky PX sherry with layers of toasted cedarwood and chocolate orange on a base of cinnamon spiced bramble jam and baked plum.
- Palate: Nutmeg-spiced bramble toffee and clementine burst on the palate, carried on a velvet wave of cocoa and wood resin. Cranberry, hazelnut and raisin linger into the perfectly balanced sweet and dry finish.