Pressemitteilung

PR: Mortlach 30yo Midnight Malt

Und noch ein 30-jähriger, der letzte Woche angekündigt wurde: Mortlach 30yo Midnight Malt. Von dem wird es nur 350 Flaschen geben und vermutlich werden nur wenige davon geöffnet werden. Der Preis? 3.700.- GBP.

Im Überblick – Mortlach 30yo Midnight Malt

  • Mortlach Midnight Malt 30yo, 350 Flaschen, 49.1%, RRP 3.700.- GBP
  • In drei verschiedenen Fässern gefinished:
    Refill American Oak & European Oak combined, split to finish in Bordeaux wine, Calvados & Guatemalan rum seasoned casks. Then finally married in custom quarter casks.

Der wäre sicher spannend für meine Mortlach Challenge, aber bei einem Dram-Preis von ca. 125.- EUR (2cl) wird das wohl eher nichts. Ich vermute er wird auch im Diageo Shop Malts.com auftauchen – da gibt es noch einen Mortlach 20yo für 220.- EUR – fast ein Schnäppchen. Und wenn Du Dich ein wenig in der Destillerie umschauen und die Wee Witchie sehen möchtest, dann schau Dir gerne meinen Destilleriebericht an.

Offizielle Tasting Notes

  • APPEARANCE: Muted amber. Excellent beading.
  • NOSE: A mellow nose with some initial prickle. This settles in time to reveal a savoury and faintly herbal top note, suggesting pork crackling sprinkled with dry sage.
  • PALATE: A richly winey, apple fruity and mouth-watering start delights the palate, backed by a long spicy intensity with a delicious black pepper note that really persists.
  • FINISH: Long, sweet and deep-flavoured, with a light peppery spiciness. With water, still sweet and softer, with the spicy heat joined by a suggestion of mint chocolate in the lingering aftertaste.

(Pressemitteilung, Mortlach/The Story)

Mortlach 30yo Midnight Malt

A rich, deep whisky to savour slowly in the darker hours….

When day transcends to night, light changes and shadows emerge. Mortlach Midnight Malt captures the feeling of this moment. Unexpected layers of richness and intensity emerge from a three-cask finish of bold provenance.

Dr. Craig Wilson: „There is an art and science to the creation of whisky, born of an unabating quest to wield flavour – a journey that is complex, evolving into unknown directions, only to finally reveal itself as the patient labour of a visionary at work.“

Available from August 2020.