NdW 4|19: Barr an Uisce, Kingsbarns, Springbank

Whisky Neuerscheinungen 4|19: Viele Neuerscheinungen gab es diese Woche nicht. Von Barr an Uisce gibt es eine limitierte Sonderabfüllung. Kingsbarns bringt mit „Dream to Dram“ den ersten allgemein erhältlichen Whisky auf den Markt, der nächste Woche während der Hanse Spirit auch bei uns vorgestellt wird. Und von Springbank gibt es ab Februar wieder einen neuen 12-jährigen Cask Strength.

Whisky Neuerscheinungen 4|19 im Überblick

  • Barr an Uisce, 1803, 16yo, ncf, 46%, Single Malt, Irischer Whiskey, 1803 Flaschen, UVP 84.90 EUR
  • Kingsbarns, Dream to Dram, ncf, 46%, RRP 45.- GBP
  • Springbank, 12yo, Cask Strength, 54.8%, RRP 49.50 GBP

ncf = no chill-filtration (keine Kältefiltration), UVP/RRP = unverbindliche Preisempfehlung

Weitere Informationen und Tasting Notes

Barr an Uisce

Aus der Pressemitteilung: „Der 16 Jahre alte Single Malt Whiskey ist die erste Sonderabfüllung von Barr an Uisce. Der Whiskey, reifte in first fill Kentucky Bourbon Barrels und wurde mit 46 % abgefüllt und nicht kühlgefiltert, um den vollen Geschmack zu erhalten. Ein ausdrucksstarker Whiskey, der in Erinnerung bleibt. Der Whiskey wurde mit dem Wasser aus der eigenen Familienquelle im County Wicklow auf 46 % reduziert.

Offizielle Tasting Notes

  • Aroma: Zitrus, Mandarine, Butterscotch, Karamell, Vanille
  • Geschmack: ölig und weich mit Vanille und Toffee
  • Nachklang: etwas Würze mit leicher Holznote

Kingsbarns

Aus der Info-Mail: „We are proud to present the first flagship single malt from Kingsbarns Distillery, ‚Dream to Dram‘. ‚Dream to Dram‘ is named to mark the Wemyss Family’s vision to bring malt whisky distilling to their Fife home, the new whisky is a truly local dram, slowly crafted with barley harvested from the sun-soaked fields surrounding the distillery…. The East Neuk enjoys high levels of sunshine, good soil and not too much rain, which creates the perfect growing conditions for barley. Every drop of whisky is made from barley harvested in these golden fields, and pure, rich mineral water drawn from an aquifer 100 metres below the distillery. A long, slow production process in copper pot stills is at the heart of the whisky. A 3 – 5 day fermentation period, wash stills that run for 8 hours, a slowly running spirit still with high cut points. That will never change and the stills will never run any faster. Two strains of yeast are used to give the whisky its great flavour profile and light, fruity notes. Maturation is primarily in high calibre first fill bourbon casks (90%), sourced exclusively from Heaven Hill in Kentucky by Isabella Wemyss, with the remainder maturing in shaved toasted and re-charred wine casks. All Kingsbarns casks are matured in warehouses not far from the distillery in fife.

Offizielle Tasting Notes

  • Nose: The nose opens with tropical fruit such as banana, pineapple syrup and summer berries, there is a slight herbal edge to it
  • Taste: Soft toffee, custard pastry and redcurrants
  • Finish: Ginger syrup

Springbank

Aus der Info-Mail: „The latest edition of the Springbank 12yo Cask Strength departs from the typical maturation recipe and has been matured in 50% Bourbon and 50% Sherry casks.“

Ich hatte erst neulich bei einem Tasting eine solche Abfüllung im Glas und kann sie nur empfehlen.

Ab 01.02.2019 in den Cadenhead Shops erhältlich und vermutlich nach und nach auch in Deutschland.

Offizielle Tasting Notes

  • Nose: Old fir trees – pine needles. Just like when you’re cleaning up all the pine needles from your Christmas tree. Werther’s original sweets, digestive biscuits, heather and honey.
  • Palate: Rich & Malty; milk chocolate, honey, creme brulee and caramel shortcake. Then sandal wood shavings with typical Springbank coastal notes of sea salt and brine.
  • Finish: Fruit notes with lemon zest, orange and hints of ginger.