Neue dänische Destillerie: Sall Whisky Distillery
In Dänemark ist gerade eine Gruppe von sieben Freunden dabei, aus Ihrem „Versuchsballon“ eine richtige Destillerie zu machen. Mit einem Crowdfunding-Projekt werben die sieben noch bis zum 21.12.2016 weitere Unterstützer. Was treibt die Freunde an?
Aktuell verfügen die Eigentümer bereits über 70% des benötigten Kapitals. Das restliche Kapital soll über Crowdfunding eingesammelt werden. Nach nur einer Woche sind bereits 39% des angestrebten Kapitals zusammengekommen. Nach zwei Wochen mehr als die Hälfte.
In dem kleinen Dorf Sall, das ca. 30 Kilometer nordwestlich von Aarhus liegt, hat die Idee ihren Anfang genommen und hier wird auch die neue Destillerie entstehen. Die Gerste wird in direkter Nachbarschaft von einem der sieben Freunde angebaut und geerntet. In Zukunft sollen auch Experimente mit verschiedenen alten und vergessenen nordischen Sorten durchgeführt werden und somit bereits auf dem Feld die komplette Kontrolle über den Produktionsprozess erreicht werden.
Mehr Informationen, was genau mit dem Geld passieren wird und was man dafür bekommt, findet Ihr auf der Crowdfunding Webseite. Ausgebaut wird die Anlage ab März 2017 und die Produktion wird voraussichtlich im Dezember 2017 starten.
Unterstützt werden die sieben übrigens von Tony Reeman-Clark, dem Gründer der Strathearn Distillery. Hier findet Ihr eine Vorstellung:
Weiterführende Links und Informationen:
(Pressemitteilung, Sall Whisky Distillery)
New Nordic Whisky Distillery – From Grain To Glass
Up and coming Danish whisky distillery is raising the remaining funds needed to move to full scale production through a crowdfunding campaign, which has reached over 39% in just a week.
The two friends Snævar and Martin and their families one day decided to part with the stressful city life and move to a small and quiet village called Sall, outside of Aarhus in Denmark. There they share a piece of land with a small forest with wondrous animal life and four meters high rhododendrons. They keep bees, chickens and wild boars. One day Martin came home with an idea.
Before long the idea became a plan and seven friends now make out the core of Sall Whisky Distillery. A farmer, a civil engineer, a musician, a sales trainer and three archaeologists. Today they have a vision to create a completely uncompromising and organic whisky, using their own organic barley, grown just a couple of kilometers from the distillery. Malted right next to the field.
Sall Whisky Distillery will be the first Nordic whisky distillery to sow, grow and harvest their own barley to use in the production of their whisky. This gives the distillery full control over all production processes in creating a genuinely local single malt whisky. Having this approach also enables the coming distillery to experiment with old and forgotten variants of Nordic barley and other grains.
But why this approach? As globalisation in many ways has changed the way we produce and consume food we now see a vast global reaction to the industrialisation of food production. In whisky production many distilleries, including the so-called craft distilleries, buy malt from huge malt factories, where the malt itself consists of barley from all over Europe. Barley is malted in huge portions and each batch contains barley from many different fields. At Sall Whisky Distillery we need to know how our local barley, from that one barley field, will taste like once we’ve malted, mashed, fermented, distilled and matured the spirit.
It matters to us that we matter to our local community. Industry has long left the small villages here, and young people move into the cities. We are the few young people who have moved to Sall from the city. Creating projects like this, potentially creating jobs in the community, having an ambition to make cultural events and intimate concerts for the locals, preserve craft traditions and using local and organic ingredients instead of sending them overseas – this is what matters to people in our community and it matters to us.