Pressemitteilung

BenRiach Dunder – Dark Rum Finish

Die Pressemitteilung zur neuen Sonderabfüllung Dunder von BenRiach hat mich auf dem Weg in die Speyside erreicht. Dunder ist ein 18-jähriger, torfiger Whisky mit Rum Finish in limitierter Auflage.

BenRiach Dunder, Dark Rum Finish, 46%, 1.888 Flaschen, 71.49 GBP (ca. 97.- EUR)

Bei einigen Händlern ist er kurzfristig aufgetaucht und zu hohen Preisen auch schnell weg gewesen.  Ich habe meinen Besuch bei BenRiach genutzt und mir einen vor Ort gekauft. Einige wenige gibt es noch im Destillerie-Shop. Vielleicht kommen auch welche in Deutschland an, aber sicher nicht zu dem Preis. Für Freunde des Albariza: ich würde mal mein Glück in der Destillerie versuchen (es gibt aber keinen Versand nach Deutschland!).

Hier die offiziellen Tastingnotes (engl.)

Tasting Notes

  • Colour: Summer harvest straw.
  • Nose: Crisp candied peel holds waves of soft peach and ripe banana dusted with Demerara sugar. Delicate rounded peat smoke combines with gentle sweet oak spices.
  • Taste: Dramatic peat smoke and barley complement crisp citrus zest, white pepper and fresh ginger. Caramelised orchard fruits and dried apricots develop to a rich grassy wood smoke finish.

Und hier noch die Pressemitteilung.

(Pressemitteilung, BenRiach)

BenRiach launches Dunder, a stunning peated 18 year old dark rum finish

BenRiach Dunder
BenRiach Dunder Peated 18YO Dark Rum Finish

Global Whisky Distiller of the Year BenRiach today (30 April 2015) launches “Dunder”, an extraordinary Peated 18 Years Old Dark Rum finish from its Elgin distillery.

The BenRiach Dunder is a one-off bottling with only 1888 bottles available worldwide.

This intriguing new Speyside expression, from the same range as the BenRiach Albariza, takes its unusual name from the residue of cane juice left in a still after distilling a batch of rum.

Traditionally used as a yeast source in the fermentation process of Jamaican rum, it gives the rum a unique aroma and flavour.

Dunder, at 46% vol, is distilled from peated malted barley and is initially matured in American oak casks and then finished in dark rum barrels.

It combines the distinct and contrasting aromas and flavours associated with richly peated malt whisky and the elegant style of wood selected for final maturation.

The tasting notes show this is set to be an interesting addition to the BenRiach portfolio.

Sales Director Alistair Walker said: “Our limited edition Dunder is the latest addition to our new heavily peated range which has been warmly welcomed worldwide. Thanks to the sharpness of the campfire peat taste you might initially think this is an Islay malt but it is definitely a Speyside! As the aromatic sweetness of the peach and banana kicks in, it mellows to a distinctive and flavourful peated dram that will linger long in your memory.

Infos zur Destillerie: BenRiach

Oder auf der Schottland-Karte die Lage nachschauen (liegt südlich von Elgin).